sara 1REDATELJI PETE DOCTER I RONNIE DEL CARMEN U SVOM ANIMIRANOM FILMU ‘IZVRNUTO OBRNUTO’ (INSIDE OUT) IZ 2015. OPISUJU ODRASTANJE DJEVOJČICE RAJKE I VODE NAS U FANTASTIČNO NEOBIČNA MJESTA UNUTAR UMA GDJE SE SUSREĆU RAZLIČITE EMOCIJE

Redatelja Peta Doctera ste sigurno već upoznali putem njegovih animiranih filmova (kao redatelja ili scenarista). Filmovi Up (Nebesa), Monsters.Inc (Čudovišta iz ormara), Wall∙E i Toy Story 1 i 2 (Priča o igračkama)osvojili su različite generacije ljubitelja animiranog filma. Posljednji uradak Izvrnuto obrnuto je samo potvrdio zašto je Docter omiljen u svijetu animiranog filma. To je zasigurno potvrdila i ovogodišnja dodjela nagrade Oscar, Izvrnuto obrnuto je uvjerljivo pobijedio u kategoriji najboljeg animiranog filma. Ono što odlikuje sve filmove ovoga autora jest jedna neposrednost, likovi su istovremeno jako posebni, zanimljivi, ali bliski djeci i odraslima i često se možemo s njima poistovjetiti. To je posebno naglašeno u filmu Izvrnuto obrnuto koji posjeduje tu univerzalnost u povezivanju gledatelja i samog filma.

UPOZNAJTE SREĆU, TUGU, STRAH, LJUTNJU I GAĐENJE

Izvrnuto obrnuto je animirani film, namijenjen djeci u dobi od 10 godina naviše, koji nas kroz proces odrastanja djevojčice Rajke odvodi u fantastično neobična mjesta unutar uma gdje se susreću različite emocije. Emocije su oživljene likovima Sreće, Straha, Tuge, Ljutnje i Gađenja. Samo odrastanje je jedno teško putovanje pa tako i za Rajku, djevojčicu koja se s obitelji preselila u San Francisco, gdje njezin otac započinje novi posao. Kao i svi mi, Rajka je vođena svojim emocijama, a to su upravo Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gađenje. Rajkine emocije žive u stožeru, kontrolnom centru njezinog uma odakle je svakodnevno savjetuju. Iako Rajka i njezine emocije pokušavaju održati stvari pozitivnima, balansiranje novog grada, škole i kuće nije baš jednostavno.

sara2

KAKO GLEDATI FILM I O ČEMU RAZGOVARATI?

Film obrađuje jedan od najvećih problema s kojim se svako dijete susreće prilikom odrastanja, a to su različite emocije koje prate emocionalni razvoj. Emocije često znaju zbuniti, donijeti određeni nemir i poljuljati rast i razvoj samopouzdanja. Razgovorom o ovom filmu upravo ćete moći dotaknuti temu emocija (nešto što je djeci još uvijek u ranijoj dobi apstraktno i teško razumljivo) i kako dolazi do sukoba emocija unutar nas samih u različitim situacijama, što stvara svojevrsni košmar u glavi.