Udruga Dyxy se priključila ovogodišnjoj UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2020. Cilj ovogodišnje utrke je osigurati bolju dostupnost usluga rane intervencije te promicati socijalnu uključenost djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj.

Mliječna staza je tradicionalna humanitarna utrka i centralno događanje koje organizira Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u partnerstvu s resornim ministarstvima i drugim partnerima, a s fokusom na osvješćivanje javnosti o nužnosti poštivanja i mogućnostima unaprjeđivanja dječjih prava.

Utrka Mliječna staza 2020. bit će prilika da napravimo važan iskorak kako bi djeci s teškoćama osigurali kvalitetniju podršku i bolji pristup uslugama rane intervencije. Kvalitetne i dostupne usluge rane intervencije u djetinjstvu od presudne su važnosti za razvoj djece s teškoćama jer uključuju koordiniranu, intenzivnu i individualiziranu podršku stručnjaka za djecu i njihove obitelji.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi od 0 do 5 godina, koja su potencijalni primatelji ovih usluga, samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije.

Sudjelovat će se kada, koliko i kako najbolje može – trčanjem, hodanjem, šetnjom, u kolicima, na biciklu, romobilu… s obitelji, prijateljima…u parku ili kvartu, na treningu, planinarenju ili u šetnji. Zajedno će se skupljati kilometri tijekom 16 dana u razdoblju od 5.09.2020.g. do 16.09.2020.g.