Vrijeme je kad gotovo svakodnevno slušamo o vršnjačkom nasilju koje je uzelo maha u srednjim ali i osnovnim školama. Svi oblici nasilja su zastupljeni od verbalnog, tjelesnog, socijalnog, psihološkog do relacijskog.

Pa da samo ne govorimo o nasilju, Udruga Dyxy, potpomognuta Ministarstvom znanostI i obrazovanja kroz projekt: Prevencija vršnjačkog nasilja: BUDI GLAS, a ne tišina, kroz ovaj tjedan od 13. do 18. 02. 2023. god. održava predavanja sa radionicama za djecu i roditelje u tri osnovne škole u Splitu ( Meje, Marjan i Spinut ).

Predavanja drži vanjska suradnica udruge Dyxy, Marija Butirić. Učenici šestih, sedmih i osmih razreda aktivno sudjeluju u radionicama kroz diskusiju i odgovaranje na pitanja te vježbi koje za cilj imaju osvještavanje vlastitog ponašanja na internetu, obzirom da je među osnovcima posebno zastupljen cyberbullyng.

Učenici su pokazali da dobro poznaju načine zaštite od neželjenih kontakata putem društvenih mreža, no isto tako su govorili o svakodnevnom višesatnom korištenju mobitela i raznih aplikacija.
Roditelji su upoznati kako da zaštite svoju djecu u slučaju bilo kakvog oblika zlostavljanja i kome da se obrate za pomoć.

Ova predavanja s radionicama pokazala su se izvrsno prihvaćenim među djecom i roditeljima i potrebno je svakodnevno djeci govoriti o prihvaćanju različitosti i mirnom rješavanju nesporazuma među njima.