Donacije

Čitanje je radost, u to zasigurno svi knjižničari vjeruju. Je li to baš tako?
Često smo u prostorima knjižnica uočavali djecu koja su uvijek tu oko nas, koja rado prelistavaju knjige, koja učestvuju u svim aktivnostima i radionicama knjižnice ali, ne čitaju.  Upitala sam jednu djevojčicu talentiranu u slikanju, aktivnu u svemu: zašto ne posuđuje knjige i zašto ne čita? Odgovorila mi je da slova ne može uhvatiti jer stalno trče ispred nje. Ne znajući ništa o disleksiji i poteškoćama koje uzrokuje, nisam povjerovala u njene riječi, no s vremenom upoznala sam i drugu djecu sa sličnim poteškoćama, jedan nije vidio početak riječi, drugome su nestajala slova u riječima, netko nije razlikovao slovo od slova….SLOVA su zadavala probleme djeci, jer loše čitati, ne razumjeti pročitano znači lošije učiti, teže dolaziti do znanja itd.

Kako im pomoći, kako ih uvesti u svijet slova bez poteškoća? Otvoriti im vrata u čaroban svijet priča, bajki, putovanja, znanja?

Naći logopeda koji je spreman raditi s djecom u okrilju knjižnice nije bio lagan posao i napokon s mladom tek diplomiranom logopedicom-profesoricom Vedranom, punom optimizma, znanja i ljubavi prema djeci krenuli smo u prču za koju u tom trenutku nismo ni znali kuda će nas to odvesti.

Danas nakon pet godina možemo s ponosom reći da smo djeci koja su prošla kroz naše radionice, vratili osmijeh na licu, vjerujući kako kaže Albert Manguele u knjizi „Povijest čitanja”:

„Sve je oko nas čitanje. Svi mi čitamo.
ČITANJE JE GOTOVO KAO DISANJE…“

Splitska udruga za osobe s disleksijom registrirana je kao udruga u 11. mjesecu 2007.god. Ideja je začeta u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Knjižnici Spinut, gdje se uočilo da veliki broj djece, nižih razreda, imaju problema u čitanju i pisanju. Organizirane su radionice kako bi se utvrdilo o kakvoj se poteškoći radi i kako bi se djeci pomoglo u savladavanju školskog gradiva.

Nakon godine dana rada u knjižnici, odlučeno je da se potraži drugi prostor, registrirana je Udruga, prostor je dobiven u Gradskom kotaru Spinut i radionice su nastavile s radom. U suradnji sa stručnim djelatnicima škola / logopedima i psiholozima /, broj djece sa poteškoćama koja trebaju stalnu pomoć u savladavanju gradiva i prevladavanju poteškoća u čitanju i pisanju iz godine u godinu se povećava.

I vi možete pomoći, svojom donacijom, kako bi Udruga DYXY uspješno nastavila s radom i pomogla djeci osnovnih škola, ublažiti poteškoće koje jesu doživotne pratiteljice, ali djecu treba naučiti kako se nositi s poteškoćama kako učiti i kako njegovati one svoje darovitosti koje gotovo svako dijete s disleksijom ima.

Albert Einstein je unatoč disleksiji bio sigurno najblistaviji matematički genij, Pablo Picasso je maestralan slikar, Mona Lisa možda ne bi imala onako čaroban osmijeh da Leonardo Da Vinci nije bio disleksičan, a Tom Cruise i Whoopi Goldberg su sjajni glumci koji su naučili izvanredno čitati usprkos disleksiji.

Za otkrivanje ovih izuzetnih talenata možda je disleksija bila samo triger, društvo je ovim pojedincima pomoglo da iznjedre svoje darovitosti i da ne potone u malodušnost i omalovažavanje sebe.

Druženje u Splitskoj udruzi za osobe s disleksijom, djeci osvještava činjenicu da nisu sami, da nisu glupi ni lijeni, da uče „na drugi način” i da TREBAJU NAŠU POMOĆ i zato smo i mi i vi oko njih, da im   pomognemo.

Svaki oblik pomoći je dobrodošao: uplata novčanih sredstava na račun udruge, poklon u vidu papira, boja, olovaka, flomastera, tonera za kopirni, prijenosno računalo…

Banka i broj žiro računa: Privredna banka Zagreb 2340009 – 1110308118

Danas u Udruzi DYXY radimo na nekoliko Programa i projekata:

Stalna dva programa su: „Pomognimo im da uživaju čitajući“ – program koji traje kroz cijelu školsku godinu kao pomoć nastavnom procesu, u suradnji sa stručnim djelatnicima škola, djeci s poteškoćama čitanja i pisanja pomažemo kroz logopedske radionice i kroz pomoći u savladavanju školskog gradiva.

Drugi program koji traje kroz cijelu školsku godinu je „Reci Brač“ – logopedice i nastavnice odlaze na otok Brač, svaku subotu i za đake osnovnih škola Brača održavaju logopedske radionice, pomoć u učenju i informatičke radionice.

Osim programa u tijeku je i projekt „ DYXY – to sam ja“ – izrada brošure u kojoj ćemo upoznati, približiti disleksiju kao pojam, navesti sve načine pomoći djetetu s disleksijom, uputiti roditelje i nastavnike na literaturu kao i na centre i udruge, gdje se može pomoći djeci s poteškoćama čitanja i pisanja.

Djeca koja su redovita na radionicama brzo napreduju, osim djece s područja grada Splita dolaze nam djeca iz Solina, Kaštela, Makarske, Dicma,…

Udruga nastoji educirati i roditelje jer nije dovoljan samo rad u udruzi važno je da roditelji znaju kako pomoći svojoj djeci i u roditeljskom domu.

Ako smo vam približili poteškoće koje djeca imaju i ako smo vam svoj rad prikazali u pozitivnom svijetlu, nadamo se da će vaš odgovor biti izdašan i unaprijed se zahvaljujemo.

Hvala svima koji su nam ukazali povjerenje!

Predsjednica Splitske udruge
za osobe sa disleksijom