Radionice

Kroz radionice čiji je program posebno kreiran kako bi pomogli djeci s disleksijom u radu, stavljamo naglasak na socijalizaciji s drugim članovima. Sve radionice (osim individualnih logopedskih vježbi) se održavaju u manjim grupicama (do desetero djece). Udruga DYXY, u školskoj godini 2010. / 2011. organizira sljedeće radionice:

radionice2 radionice3 radionice4 radionice1

Logopedske radionice:

Radionice su osmišljene kroz određene razine usvajanja vještine čitanja i pisanja, a održavaju se četiri puta tjedno. Prva razina je poticanje predčitalačkih vještina kako bi se preventirao razvoj poremećaja u čitanju, a aktivno radimo vježbe ostvarivanju veze: slovo-glas. Druga razina radionica je razvoj čitalačkih sposobnosti kroz priče i tekstualne materijale, razumijevanje pročitanog teksta te prepričavanje sadržaja.

Voditelji: Vedrana Bašić, Ivana Filipović Grčić, Maja Perkušić

Pomoć u učenju:

Kroz radionice pomoći u učenju, olakšavamo djeci s teškoćama u čitanju i pisanju učenje školskog gradiva. Aktivno prateći školsku godinu, ohrabrujemo članove za odgovaranje ispred profesora. Udruga je u ovom slučaju predstavljena kao ‘učionica potpore’ u kojoj svako dijete koje ima poteškoća s praćenjem gradiva može zatražiti pomoć. Temelji se na gradivu osnovne škole od prvog do osmog razreda iz svih predmeta.

Voditelj: Snježana Jurica

Engleski jezik:

Imajući u umu zastupljenost engleskog jezika i potrebu za njegovo korištenje u budućnosti, Udruga organizira radionice pomoći u učenju engleskog jezika. Radionice se organiziraju dva puta tjedno u ugodnom okruženju Udruge, neovisno o predznanju. Kroz razne slikovne igre i tekstualne materijale mališi s velikim uspjehom savladavaju osnove engleskog jezika.

Voditelj: Katja Grcić

Informatičke radionice

U vremenu u kojem su računalo i internet postali neophodni za korištenje, bitno je istaknuti da su također veliki izvor informacija i znanja. Našim osnovcima, dvije večeri u tjednu, pomažemo u savladavanju osnova korištenja računala (korištenje računala, hardware, pretraživanje interneta, izrada dokumenata u Microsoft Office programima). Onima s više predznanja i zanimanja predstavljamo ‘napredniji’ program koji uključuje upoznavanje s povješću računala, programiranjem jednostavnih igara i web stranica itd.

Voditelj: Bruno Mustić

Likovne radionice

radionice5Likovne radionice su kreirane tako da potiču maštu i kreativnost u djece, a modeliranjem gline razvija se motorika ruku. Svoje radove djeca izlažu na prodajnoj izložbi povodom dana volontera, ili ih izlažu u prostorijama Udruge u svrhu ukrašavanja za blagdane.

Voditelj: Hajdi Vlak

Dramske radionice

Djeci s disleksijom dramske radionice pomažu u razvijanju govora. Temelje se na čakavskom dijalektu tako da osim usavršavanja govora, djeca se upoznaju s kulturnom baštinom svoga kraja, a potiče se razvijanje mašte i kreativnosti, osjećajnosti i osjetilnosti.

Voditelji: Snježana Jurica, Bruno Mustić