Čak 40 posto djece u Hrvatskoj ima teškoća s učenjem, a 30.000 bori se s disleksijom, upozoravaju stručnjaci Hrvatske udruge za disleksiju.

Mnogi disleksičari vješto prevare i roditelje i učitelje te svoje teškoće kompenziraju dodatnim trudom ili učenjem napamet. Učitelji još uvijek ne prepoznaju djecu s disleksijom, te najčešće takva djeca dobiju etiketu zločeste, lijene i nemarne djece.

Rana intervencija može znatno smanjiti broj djece rizične za teškoće učenja i one koji mogu imati disleksiju, a posebno broj onih koji su loše pripremljeni za čitanje.

Budući da ne postoje dva djeteta s disleksijom s istim simptomima, ne postoje univerzalni programi pomoći, nego je program i pristup za svako dijete individualan.

Disleksija nije bolest pa ju ne moramo liječiti, ali osobe s disleksijom svakako trebaju biti uključene u logopedsku terapiju kako bi lakše prevladale teškoće i naučile se nositi s njima

„Pisanje mi je oduvijek bilo izuzetno teška vještina, no jednostavno sam se pomirila s tim“, izjavila je Agatha Christie. Usprkos disleksiji postala je najprodavanija autorica svih vremena.

Pozivamo sve roditelje čije dijete ima disleksiju, roditelje koji sumnjaju na disleksiju, učitelje i sve zainteresirane na predavanje koje će održati logopedinje udruge Dyxy u utorak 19. travnja 2016. u 19.30 sati. Predavanje će se održati u prostorijama Udruge, Matoševa 29, Kotar Spinut.

Veselimo se susretu!

Preuzmite prezentaciju (PowerPoint // ppt 1.5 MB)