Županijska udruga za djecu i mlade s teškoćama učenja, čitanja i pisanja Dyxy Šibensko – kninske županije, koja već godinama surađuje s Udrugom “Izvor ljubavi” Šibensko – kninske županije koja se bavi istim teškoćama kod djece i mladih predstavila je danas u Šibeniku, u prostorijama te udruge svoja iskustva s okupljanjem volontera i radom s njima te svoj program o ulozi volontera u sprječavanju vršnjačkog nasilja. O tome je govorila pedagoginja Sara Bojić, također volonterska Udruge Dyxy,a na radionici su sudjelovali i volonteri te udruge kao i predstavnici šibenske Udruge “Mladi u EU”.

U Šibeniku, pa tako i u Udruzi “Izvor ljubavi”, nema puno volontera i volontiranje nije popularno. Splićani imaju drukčije iskustvo.

Udruga je potpisala Ugovor sa Sveučilištem u Splitu, Filozofskim i Ekonomskim fakultetima i organizacijom ImpacTrip iz Portugala o angažiranju volontera,a mi smo im nastavna baza. Dolaze nam i srednjoškolci. Mi ih educiramo na koji način će raditi s djecom s teškoćama u učenju, ali i s djecom koja imaju poremećaje u ponašanju i oni nam pomažu. Pokrenuli smo i projekt “Volonteri – mladost, nada, svjetlost” jer upravo su ti mladi ljudi naša svjetlost. Ja sam presretna što imamo toliko volontera. Naš je odnos kao odnos u jednoj velikom obitelji – komuniciramo stalno, jedni od drugih učimo. Evo meni su se i sinoć javile neke naše volonterke koje studiraju u Zagrebi i kazale su mi kako su položile sve što su trebale i kako će u veljači doći kod nas volontirati” , kazala nam je Snježana Jurica, predstavnica te udruge.

U razvijenim zemljama volonterski pokret je vrlo jak i okuplja puno mladih koji zahvaljujući volontiranju imaju i neke prednosti kod upisa na fakultet.